Follow Dashboard
Tokens?

TITLE; Tutorial Youtube player Transparent & Tanpa Video
Sunday, November 27 | 7:31 AM | 0 comments

Hey peeps 
Cikk Bee buat tutorial lagi :)
okeh tutorial ni request dari Miss Qiela .
Tutorial kali ini tentang Youtube Player Transparent & Tanpa Video.
soo lets begin :)

Firstly :
Cari lagu yang korang suka kat youtube 

Second :
ikut step macam kat bawah ni haa .

1) Cari button SHARE dekat bawah video lagu yang korang nak .
2)then , dy akan keluar kod-2 kan ? tekan button EMBED .
3)and sekali lagi dy keluar kod byk-2 kan , korang tick dekat bawah tu 
   ada ayat tulis "USE OLD EMBED CODE". tick dekat ayat tu ok .
4)Then korang COPY kod yang di HIGHLIGHT kan .

Sudahh kan ? Ok , sekarang nak masuk kan dalam blog :

korang pergi ke  : Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

then paste kod tersebut . Contoh kod jadi macam ni :

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

untuk tanak bagi nampak video , korang tuka kan kod yang dah diHIGHLIGHT kan
dengan warna Merah . contoh macam ni :


<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


and untuk jadi kan Youtube Player korang transparent ;
tuka kan kod  amp;hl=en_US&amp;rel=0 kepada amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xffffff
contoh akan jadi macam ni :


<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?fs=1&autoplay=1&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xffffff"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?fs=1&autoplay=1&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xffffff" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object> 


dah siap . cuba try bukak blog anda . menjadi kan tuto ni ?
kalau tak jadi kasi tahu Cikk Bee okeh .
okeh selamat mencuba :)



Old things | New things